Monday 23 June 2008

Jaanipäev, lõpuks ometi

Jaanipäev on lahe, sest siis tehakse lõket ja liha, ja kõikjal üle Eesti tehakse sel päeval jaanituld ja saab vaadata nii Terminaatorit kui ka Bedwettersit!

Ärge valetage, kindlasti paljud arvavad, et Jaanipäeval tehakse jaanituld. Vähemalt üks inimene on mulle ka öelnud, et Jaanipäeval tehakse lõket. Ega tegelikult keegi ei keela ju ka Jaanipäeval lõket teha, aga seda traditsioonilist lõket tehakse ikka 23., Jaanipäev on aga 24.

Hästi, 23. on jaanilaupäev, just nagu 24. detsember on jõululaupäev. Aga kas 24. detsember on ka vaba, puhkepäev, riigipüha? Hästi, harilikult on ta lühendatud tööpäev, aga ikkagi mitte vaba. Järelikult on see ebaõiglane, et jõululaupäev ei ole riigipüha, jaanilaupäev aga on. Oo, Jumal, miks me elame nii ebaõiglases riigis?

No please.... Jaanituli on jah, tõesti, kuid eks see ole suupärasem kui "võidulõke", sellest hoolimata on 23. juuni vaba seetõttu, et 23. 06. 1919 võitsime lõpuks saklasi ja vabanesime sakslaste ülemvõimust. See päev on sama oluline kui 24. veebruar ja 20. august. Eesti riik tähistab seda riigipühaga, miks siis osad jooksevad siiamaani tõrvikutega vehkides ringi, et jaanipäev, jaanipäev? Ja kui juhtida tähelepanu, et 24. on Jaanipäev ning küsida, mis siis 23. on, vastatakse stiilis: "Ämm... Kuule, pohui, peaasi, et töölt vabaks saab."

4 comments:

Anonymous said...

Viimased paar aastat on ka jõululaupäev täiesti vaba päev.

Anonymous said...

Jälle sa virised siin :P Tahtsin muidu sama öelda mis Hufu. Tuleb jälle see palgi teema... :)

Anonymous said...

Jah, minu viga vist. See aga ei muuda asjaolu, et suhteliselt paljud arvavad, et täna ongi Jaanipäev.

Anonymous said...

Olime Jaaniõhtul ühe sõbranna juures, kelle makk ei lugenud enam CDsid välja, seega kuulasime raadiot. Raadioonud ja -tädid ütlesid kenasti "Jaanilaupäev", kuid valdav enamus soovisaate tervitajaid soovisid muudkui Jaanipäeva ja Jaanipäeva.

Muideks, üks sõber meie seast ütles ka paar korda, et tegelikult pole Jaanipäev, vaid Võidupüha, ja telefonis soovis ta kõigile Võidupüha :)