Tuesday 23 December 2008

Airplane!



Pealkiri: Airplane! / Airplane II: The Sequel
Re˛issöör:
ˇanr:
Aasta: 1980 / 1982
Riik:

Mängivad:
-
-
-
-
...

Mängivad:
-
-
-
-
...







Sissejuhatus mõlemale filmile: Vietnami sõjaveteran Ted'i tüdruk Elaine üritab lennata teise linna, et alustada uut elu. Loomulikult ei lepi Ted sellega, ning ostab pileti samale lennule. Ootamatu sündmuse tõttu osutuvad aga lennuki piloodid juhtimisvõimetuks, kuid ainukst lennukogemusega meest pardal, Ted'i, kummitavad lennukiga seotud halvad sõjamälestused. Filmi järje süžee on peaaegu sama, kuid toimub kosmosesüstiku pardal

Kommentaar: Kui ma kommentaaris räägin "filmist", pean silmas esimest. Teise osa puhul märgin seda eraldi.

Filmi aluseks on tegelikult 1957. aasta film nimega Zero Hour!, mille õigused Airplane!'i tegemise jaoks osteti. Vaatasin siis ka "originaalfilmi", ning paljud dialoogid on samad, aga mõned neist leiavad aset teistes situatsioonides / teiste tegelaste vahel. Ja mitte tingimata koomilistes, vaid näiteks vestlus, mis toimub kahe mehe vahel direktori kabinetis, leiab nüüd aset mehe ja naise vahel lennujaama fuajees. Lisaks pole mõned ületoodud dialoogid kohe mitte üldse naljana mõeldud, kuid on välja kukkunud naljakalt, ka originaalfilmis. Samas, kuigi filmi üldsüžee on baseeritud sellele filmile, ei ole see siiski üks-üheselt maha kopeeritud, seega oli Zero Hour!'i tegelikult huvitav vaadata.

Lisaks parodeerib film ka Airport'i seeriat, eelkõige aga seeria teist osa, Airport 1975




Seitsmekümnendatel oli moes teha lennukatastroofifilme. Ühel hetkel sai inimestel aga villand, ja nii sündis tiimi Zucker / Abrahams / Zucker käe all paroodia nimega Airplane! Nimetatud tiimi juhatusel on viimati ilmunud

http://www.imdb.com/title/tt0080339/board/nest/135238725







Pildipeal olev tasuks mainimist. Ted ja Elaine juhivad lennukit, sisse tuleb näitleja kodanikunimega Leslie Nielsen ja ütleb: I just wanna tell you both good luck. We're all counting on you. Teatavasti lükkab Leslie Nielsen Scary Movie Kolmes Tabatha kaevu ja päästab päeva. Vaatasin kaastundega IMDb kommentaatorit, kes ütles, et see oli nii juhuslik ja ootamatu, kuid ei viidanud kuidagi, et ta teks, et see lause oli Airplane!'ist. Scary Movie Nelja kustutatud stseenid näitavad, et ka sinna filmi üritati sisse tuua ridu Airplane!'ist. See film on Ameerikas ikka tõesti midagi kultusklassiku sarnast. Ka filmis Shriek If You Know What I Did Last Friday the Thirteenth on, arvatavasti Scream'i õudukavaatamise stseeni eeskujul, stseen, kus kamp istub koos ja vaatab Airplane!'i.

Muide, suhteliselt esimese filmi alguses on koht, kus lennuk sõdab jaamahoonesse sisse. Telesarjade produtsendid on aga ühed ilged matemaatikud, seega kui selgub, et mingi asja filmimine maksab rohkem, kui vajaliku stseeni kuskilt filmist ostmine, siis nad just seda viimast teevadki. A-Rühma mingis osas on kasutatud just sedasama stseeni.


/10


9/10, 7/10

No comments: