Monday 19 March 2007

Parem ajupoolkera

Raamatukujundajatel võib ju olla traditsioon kirjutada raamatupealkirjad alt üles, kuid ma siiski arvan, et kui inimene asetab raamatu mingile pinnale, siis teeb ta seda nii, et esikaas on pealpool. Sel juhul aga on raamatu külje peal olev alt üles kirjutatud tekst tagurpidi. Õnneks aga arvestavad osad tänapäeva raamatud juba seda, ja kirjutavad külgpealkirja ülevalt alla. Okei, raamatud raamatuteks. Neil võib olla mingi sajanditepikkune kujundamistraditsioon, mida on raske muuta.

Aga sama lugu on ka meediaga, ehk siis kassettide, plaatide ja DVDdega. Nende hoidmiseks on ju ka püsthoidlaid, ja peaks ometi aru saama, et inimene asetab plaadi sinna nägu ülespidi ehk esikaas ülespidi. Muidugi on plaatidel, ja DVDde puhul box set'idel, eeliseks, et neil on kaks külge. Kõige loogilisem oleks, et küljetekst oleks alati nägu üles positsioonil õigetpidi, ehk siis tagakaane suhtes vasak küljetekst alt üles, ja parem ülevalt alla. Kui plaadiümbrised on teisiti trükitud, siis on otse loomulikult võimalik plaati nii asetada, et tekst oleks õigetpidi, aga milleks peab nii tegema, kui see on plaadifirma viga?

Nii et kui seda juhtub lugema keegi, kes kas kujundab oma kirjutatavatele plaatidele ümbriseid või tahab koguni plaadifirmat asutada, palun jätke see kõrvataha. Ja muide, ma olen konkreetselt jätnud näiteks sigade revolutsiooni DVD ostmata ja teinud sellest endale ise koopia, sest ümbrisel oli teemas kirjeldatud viga.

Kusjuures ülikooli sisseastumisel oli akadeemilises tekstis analoogne kirjapildiga manipuleerimisega ülesanne, ja see, et see seal oli, näitab, et inimestele valmistab see raskusi. No ja veel seda, et valesti teevad just sõltumatud pisiplaadifirmad, mida on eesti väiksuse tõttu eestis palju. Aga näiteks pisinunnu Umblu Records, kes tootis Chalice’i plaadi, kus on ümbrisel see, mida mina pean oma kuradi imho'ga veaks, vaadaku... No näiteks Madonna plaate, mida toodab (kogenud, professionaalne) suurfirma Warner Music, et kumbapidi see küljetekst neil on. Ja noh, ütleme nii, et tegelikult saab ka oma peaga loogilise lahenduse. Või siis ka kogemuse teel. Et nagu vaatad, ja siis ongi. Lihtne ju.

No comments: