Monday 4 May 2009

Mida ütleb Filmipood?

Meil on ju seinal silt, et filme ei osteta tagasi ega vahetata ümber. Mida? Teie arvuti ei loe seda DVDd välja? Aga DVD käib telekaalusesse DVD-mängijasse, ta ei peagi arvutis lugema. Te tahate vist seda kopeerida ja levitada? Paha piraat, mine vangi!

Aga kui mul ei ole seda telekaalust DVD-mängijat ja ainus lugeja on arvutis? Pealegi, kui ma võtangi arvutisse, mis siis? Äkki ma teen enda jaoks koopia, et mitte originaali kulutada? Jah, joonaselaadsed, DVD ei ole vinüül, mis iga mängimiskorraga kulub. Aga sa võtad ta karbist välja, liigutad, võib näpp vastu minna või maha kukkuda. Ahhaa, tsiteeriks Autriõiguse seadust, mis peaks andma ninanipsu neile, kes arvavad, et iga kopeerimine on pähh:

§ 26. Audiovisuaalse teose ja teose helisalvestise kasutamine isiklikeks vajadusteks

(1) Autori nõusolekuta on lubatud reprodutseerida audiovisuaalset teost või teose helisalvestist kasutaja enda isiklikeks vajadusteks (teaduslikuks uurimistööks, õppetööks jms). Autoril, aga samuti teose esitajal ja fonogrammitootjal on õigus saada õiglast tasu teose või fonogrammi sellise kasutamise eest (§ 27).

§ 27. Tasu audiovisuaalse teose ja teose helisalvestise kasutamise eest isiklikeks vajadusteks

(1) §-s 26 ettenähtud teoste kasutamise kompenseerimiseks autoritele, aga samuti teoste esitajatele ja fonogrammitootjatele maksavad isiklikuks reprodutseerimiseks mõeldud salvestusseadmete (magnetofonide, videomagnetofonide jms) ja tühjade (salvestuseta) audio- ja videosalvestuseks mõeldud vahendite (lintide, kassettide jms) tootjad, importijad, müüjad ning isikud, kes toovad käesolevas paragrahvis nimetatud seadmeid ja vahendeid ühendusesisesest riigist Eestisse vastavat tasu, mis jaotatakse õiglaselt autorite, teoste esitajate ja fonogrammitootjate vahel, lähtudes teoste ja fonogrammide kasutamisest.

No comments: