Monday 4 December 2006

Kirjatehnika

On veel keegi, kellelgi on himu küsida, miks DVD-toorikut ei saa täis kirjutada? Ikka vast on.

DVD-toorikul on 4 700 000 000 baiti, see teeb tegelikult aga mingi 4,5 giga. Mina ei tea, miks see nii on, et DVD puhul võetakse otse, et baidid 000, kilod 000, megad 700, gigad 4. Vot CD-toorik mahutab 736 219 800 baiti, mis on täpselt sama ja natuke rohkem, mis pakendil kirjas.

Minul kusjuures läheb neid arve vajagi. Kasutan nimelt Total Commaderit, mis näitab failisuurusi baitides. Ja minujaoks ongi loogika, et kui film on suurem kui 736 ja kuus kohta veel, siis ta plaadile ei mahu.

Ja seda ka, et kui Neros muutub mahujoon kollaseks, pole vaja kohe muretseda. Vaikimisi on see joon 650 MB peal, alates 700 MB muutub joon punaseks, mis peaks panema juba muretsema. See 650-joon on vist enamuse jaoks jäänuk vanadest aegadest, sest alla 700-seid toorikuid ei kasuta enam keegi, aga ütleme 4 aastat tagasi olid veel 650-sed toorikud väga levinud. Pealegi, kaksikjoon on kasulik siis, kui kirjutad vahel ka 800-seid toorikuid. Sätid kollase joone 700 ja punase 800 peale, ja ongi lahe. DVD jaoks ei saa minu versioonis jooni sättida, kuid ega pole vajagi. Ega ühe- ja kahekihilisi toorikuid ikka segi ei aja. Ja seda ka, et kui ta annab valida, siis DVD5 on ühekihiline ja DVD9 kahekihiline.

Märksõnad: arvutijama, toorikud

3 comments:

Anonymous said...

Sa muidu mõtlesid selle teooria ja asja ise välja??
(Võinoh, mitte nüüd ptseselt teooria, aga kogu see seletus ja sedasi..)

Anonymous said...

selle dvd oma vist küll, sest gennetis seletati kuidagi teistmoodi

Anonymous said...

Huvitav seletus, kusjuures.
Pani kohe ennastki mõtlema :P