Friday 29 February 2008

Peale/pärast

Väga lihtne nipp meeldejätmiseks. Nimelt vastandsõnad. "Pärast" vastandsõna on "enne" ja "peale" vastandsõna on "alla". Kui tekib küsimus, mõelge vastandsõnadega. Näiteks kas õige on "enne viit" või "alla viit".

6 comments:

Anonymous said...

no kui ei ole nendes sõnades kindel, siis võib ju enne vastandsõna tunduda peale kah. ei olnud väga hea nipp.

Anonymous said...

lihtsalt jätad meelde, et sa paned võileivale vorsti peale mitte pärast. lihtsalt pead sõna tähendust tedma

mille peale
pärast mida

Anonymous said...

No jah, "enne" vastandsõna võib tunduda "peale", aga "alla" vastandsõna ei tundu, ma loodan, kellelegi "pärast". Ma oleks pidanud lisama, et alati tuleb proovida mõlema vastandsõnaga, see on siis nii "enne" kui "alla", ja hoida samas meeles nende vastandsõnu.

Kui tundub keeruline, siis võib-olla olen ma liiga tark, aga minu jaoks pole tuim "tohib /ei tohi" tuupimine lahendus. Tuupimine ei põhjeda, näiteks kui keegi oleks tulnud mulle ütlema, et õige on "kellelegi" mitte "kellegile", ilma põhjendamata, miks see nii on, siis mina ei usu, et ma oleks hoolinud. Vabandust, et ma hindan inimeste intellektuaalseid võimeid liiga kõrgeks.

Pealgi, kui arvata, et "peale" ja "pärast" on sünonüümid, võib ka loogiline tunduda kusimus "peale mida?".

Anonymous said...

Kas "alla" vastandsõna polnud mitte "üles?"

Anonymous said...

oleneb vast kontekstist?

Anonymous said...

nojah, ongi see ka ju loogiline. seega polegi ju vahet, kas õppida nende tavaliste "pärast kooli", "laua peale" näidete järgi või mingeid vastandsõnu tuletada, minu meelest viimane ju tüütum ja raskemgi. lihtsam kohe see ajaline ja ruumiline meelde jätta.