Wednesday 21 February 2007

Karude kodustamisest

Tundub, et Last.FM üritab mulle selgeks teha, et ma pean Joonase üle ikka kuradima õnnelik olema; nimelt Joonasega on meil umbes 89% sama muusikamaitse. Kuigi Last.FMis ei ole terve maailma muusikakuulajaid koos, on mingi valim erineva maitsega inimesi ikka. Ja kui ma õigesti aru saan, siis naabrid tulevad paremuse, ehk siis sobivuse, järjekorras. Naabrid on nimelt need, kellega mul on sarnane muusikamaite. Ja minuga kõige enam sobiva naabri muusikamaitse on ikka parajalt erinev. Nii et tegelikult ma võin küll öelda, et mul on suhteliselt unikaalne muusikamaitse.

Muide, mul on arvutis kõik muusikafailid läbiva väiketähega. Väiketähega kirjutan ma sellepärast, et ma ei viitsi shifti vajutada. Ja pealegu kogu mu muusikakogu on juba väiketähtedega, seega muuta oleks liiga suur ja tüütu töö. Vahva on aga see, et Last FM tunneb ikka loo ära ja paneb suureks, kus vaja. Kusjuures, kui ma kuulan enda lugusid, on isegi dandee suure tähega - keegi on vist veel Dandee.

Aga näiteks punktidega on ta rumalam, nimelt J.M.K.E. ja J.M.K.E on eraldi bändid, samuti Mr President ja Mr. President. Parim, mis ma näinud olen, on U.S.U.R.A., mis on veel ka kirjas kui U.S.U.R.A, U. S. U. R. A. ja U S U R A. Samas minu Dr Alban muutub ilusti Dr. Albaniks. No mõned teevad Last.FMi valesid sisestusi, tean isegi ju, et inimestel on tihti arvutis laulunimed ja id-täägid valesti. Näiteks Mr. Presidendil on seal Coco Jamboo (õige vist), ja lisaks veel Coco Jumboo ja variante veelgi.

Samuti ei ole last.fm-is tihti mixe, näiteks 2 Quick Start'i "Ainult sinuga" (active dance edit'it) ta ei tunne ära. Muidugi on tõenäoliselt põhjus selles, et plaadiümbrisel ei ole kirjas, et see on mix, ja vahelehte ei vaadata onju, aga kui mul on antud lugu arvutis kaks versiooni, ega ma ei hakka neid nimetama v1 ja v2. Muide, vahel on ka plaadifirmad süüdi. No mitte väga tihti, aga siiski. Näiteks on mul Sinead O'Connori "Nothing Compares 2 U'st" 4:40 ja 5:08 varinat. Ja discogs.com, mis on mu meelest väga hea erinevate muusikaliste väljaannete sait, ei kajasta kuskil seda 4:40 varianti. Ja swisscharts.com kajastab, aga ei vihja versiooni nimele. Ja teisalt on üks ja sama mix teinekord ühel väljaandel näiteks 3:28 ja teisel 6:52. Saa siis aru. Aga muidu on discogs.com väga hea, kui sul on vaja mõnd mixi tuvastada vms, sest enamasti olen sealt info saanud, kuigi vahel on see vaevaline, näiteks kui kogumikul pole loo versiooni nime (sa tead, et see on mingi mix) ja siis pead lappama läbi artisti singlite erinevad trükid, õnneks on reeglina lugude pikkused olemas.

Ja kui te arvate, et mixid pole olulised, viskan teile kohe paar fakti näkku. Toni Braxton "Unbreak My Heart" (classic radio mix) oli plaadilistingul lihtsalt kui Toni Braxton "Unbreak My Heart", aga see classic radio mix on tegelikult tantsumix, aga lugu ise on ballaad. Ja seda ka, et 1993. aastal ei tormanud tabelitesse mitte Freddie Mercury loo "Living on My Own" originaalmix, vaid No More Brothers'i tehtud remix. Ja ma usun, et tegelikult on Last.FMis Freddie'lt kuulatuim lugu see, kuigi pole märgitud, et see oleks mix.

Ja tegelikult võib olla ka nii, et mix on olemas, aga siiski on kanne veidi puudulik. Näiteks Sash! "Stay" (Armand Van Helden remix) on olemas, aga ametlik nimi, Sash! feat. La Trec "Stay" (Armand Van Helden remix), puudub. featuringid on reeglina kirjas vaid siis, kui plaadiübrisel on selle kohta märge selgelt kirjas, et A feat. B. Samas on ka nii, et näiteks lugu, mis on plaadiümbrisel kui Hulla ja vallatle (koos Kozyga), siis see on ilusti Toe Tag koos Kozyga "Hulla ja vallatle".

9 comments:

Anonymous said...

Asi on ehk lugude file infos?

Ja näiteks.
Kui sa kirjutad faili nime (väikeste tähtedega) ja file info'sse üldse midagi ei lisa, siis see lastfm'is ei kajastu. Enamus juhtudel on file info'sse lisatud artist ja pealkiri suurte algustähtedega.

Anonymous said...

Sul on tõesti imelik muusikamaitse (mitte isegi unikaalne)..

Anonymous said...

martin, sul on tuline õigus. ma võidaks ju kohe noorte südamed, kui mul oleks enimkuulatud dj tiesto, the white stripes ja nelly

ja mis puutub pornograafia märkusse, siis lisaks oma jutule, et mul ongi ka file infod väiketähtedega

Anonymous said...

The white stripes peaks otsima omale bändi (trummarist ja kitarristist ei piisa), Nelly peaks valgemaks saama ja dj tiesto võib ennast minu pärast põlema ka panna.
lihtsalt Abba on oma hiilguse kaotanud, sama on juhtunud paljude sinu poolt kuulatavate bändidega (muusika kolleegiumitega).

Anonymous said...

aga tegelikult ma ei üritagi kuulata seda, mis on hetkel popp

Anonymous said...

Martin, kui ma kuulen üks päev täiesti tundmatut 30-aasta vanust laulu ning see on minu meelest hiilgav, siis kas mul on hallutsinatsioonid? Kas mind võib liigitada muusikateadmatuks, kui ma hoolin muusikast endast rohkem kui aastanumbritest? Kui ma su kommentaare õigesti mõistan, siis muuseas, sinusuguseid kohates võitlevad minus tülgastus ja haletsus.

Anonymous said...

Margot, tõesti on meeldiv kuulda kord aastas mõnda nostalgiahõngulist laulu eelmise aastasaja keskpaigast, aga iga päev ma neid kuulata ei suudaks.
Hallutsinatsioonid võivad olla tekkinud vähesest hapnikukogusest su ajus, aga sellest peaksid sa ise täpsemalt teadma.
Ja millised on siis "minusugused" inimesed? Mille muu seas mu kommentaarid sinus tülgastust ja haletsust tekitavad? On sulle pähe tulnud mõte, et neid tundeid võivad ka suurtest probleemidest tekkinud stress ja su negatiivne mõttemaailm tekitada?

Anonymous said...

martinike, kui sina leiad, et tänapäeval tehakse viimasepeal muusikat, siis ära arva, et kõik samasugused on. ja mis mul siin sind sõimata? kunagi tuleb aeg, kui sa ka ise ei kuula just viimase aja hitte, ning siis ehk sõimavad tuleviku noored sind ka, et sa aastanumbrite järgi muuisika headuse järgi ei otsusta

Anonymous said...

Ma olen nüüd väga hiline...

Martin, "sinusugused" inimesed tunduvad esiteks olema need, kes kuulavad ainult kõige uuemat muusikat ning ma kuidagi ei mõista seda. Lihtsalt: miks? Muusikas ei ole ju selle loomise aeg niivõrd talletunud, või on? Ja samas kas see loebki? Iga vana on minu jaoks uus, kui ma teda kunagi kuulnud pole.

Teiseks on "sinusugused" inimesed sellised, kes mõistavad kergelt erineva muusika kuulajad hukka.

"The white stripes peaks otsima omale bändi (trummarist ja kitarristist ei piisa), Nelly peaks valgemaks saama ja dj tiesto võib ennast minu pärast põlema ka panna." - Ma saan aru, et nad sulle ei meeldi, aga need põhjendused on väga lapsikud.

Kas sa oled tundnud, kuidas muusika lohutab, aitab, inspireerib...? Ma arvan, et kellegi maitset ei tuleks alahinnata, kui tema muusika talle niimoodi mõjub. Ma tundun nüüd ehk vasturääkiv... kui sa suundud muusika juures niivõrd kuupäevadest, siis tekib minus kartus, et sinu jaoks ei olegi muusikas eriti midagi imelist. Ehk ma eksin; ma loodan, et ma eksin.